Billund Kommune ønsker flere vandløbslaug

Udgivet d. 20-12-2017

Udvalgsformand Per Nyhus fra Billund Kommune vurderer, at der der grundlag for 8-10 vandløbslaug i Billund Kommune.

Hejnsvig Vandløbslaug holdt årsmøde i uge 51. Fra venstre er det medarbejder ved SAGRO, Helle Borum, landmændene Bjarne Larsen, Kris Højrup, Gertjan Fokking, Hans Jørgen Tøstesen  og Troels Donslund. Yderst til højre er det Per Nyhus, formand for Teknik og Miljøudvalget, der deltog som gæst.

Tekst: Lilli Snekmose, redaktør

I hele Billund kommune er det kun landmænd i Hejnsvig, der har organiseret sig i et vandløbslaug, der arbejder for at forbedre afvandingsforholdene i de lokale bække. Det undrer Per Nyhus, formand for Teknik & Miljø, at ideen ikke har bredt sig til resten af kommunen.

- Jeg vil gerne opfordre landmænd og lodsejere til at følge eksemplet fra Hejnsvig Vandløbslaug og på samme måde gå sammen inden for en afgrænset geografi. For kommunen er det klart en fordel at have en laugsformand, som bærer de vigtigste sager videre til os. Det højner niveauet, at der på den måde er foretaget en prioritering af, hvor og hvornår der er brug for en kommunal indsats, og det er langt bedre, end hvis vi som myndighed skal forholde os til mange ukoordinerede henvendelser fra enkeltlandmænd, forklarer Per Nyhus, som tirsdag deltog som gæst i årsmødet i Hejnsvig Vandløbslaug.

Han vurderer, at der er basis for 8-10 vandløbslaug i Billund Kommune.

Da Hejnsvig Vandløbslaug for snart et år siden blev dannet, skete det ellers med en bredside fra formanden, Troels Donslund, som kritiserede kommunen for helt generelt at have forsømt vandløbsvedligeholdelsen i et omfang, som gav oversvømmelse og tab til mange landmænd.

Nu - et år senere - er Troels Donslund anderledes positiv.

- Vi er blevet taget meget alvorligt, når vi har henvendt os, siger han og fremhæver to eksempler.  Ved Morsbøl Bæk var en mark med kartofler ved at drukne her i sensommeren, så det var en hastesag. Allerede dagen efter kom bækmanden ud på inspektion, og inden der var gået et uge, var der fjernet bevoksning i og ved bækken, så vandet kunne trække væk, fortæller Troels Donslund. Og vandløbslaugsformanden har haft lignende gode oplevelser. I Nørrebæk, hvor der med tiden er aflejret meget sand, havde kommunen forsøgt at afhjælpe problemerne med en mand og en skovl. Det resulteredei årenes løb i kraftige afvandingsproblemer, som efter vandløbslaugets mellemkomst i år blev løst, da kommunen iværksatte en regulær oprensning med gravemaskine. 

- Jeg har som borger mærket, at vandløbslauget har åbnet døre hos kommunen, så jeg kan virkelig anbefale landmænd i andre områder at nedsætte tilsvarende laug, siger Troels Donslund, formand for Hejnsvig Vandløbslaug.