Nyhedsbrev april 2022

Foråret og foreningsåret er i gang

 

Solrige marts er nu afløst af rigtig april vejr med slud og nattefrost. Heldigvis kom markarbejdet foreløbigt godt fra start.

Generalforsamlingen er veloverstået og der var genvalgt til de bestyrelsesmedlemmer, der ønskede det. Kun Erling Christensen takkede af efter mange årsindsats.

Vedtægtsændringer betød at bestyrelsen nu er reduceret fra 9 til 8 medlemmer. Konstituering er på plads. Formand og næstformand er fortsat HC Gæmelke og Anders Steensgaard. SAGROs Faggrupper er nedlagt og nye politiske grupper er på vej.

Lykke Friis var generalforsamlingens gæstetaler og emnet omkring EU og krigen i Ukraine kunne ikke være mere høj-aktuelt, og gav os et indblik i hele baggrunden og styrken ved EU samarbejdet, og det vi står og ser ind i efter krigen i Ukraine er brudt ud.

Flagene med den blå himmel og gule mark blev fordelt blandt deltageren. Tanken er at vise landbrugets støtte til Ukraine, så sæt dem på jeres traktorer og hvor i ellers finder det gavnligt. Der er stadig flag at hente i SAGRO huset i Billund. Foreningerne står også bag en kampagne med formidling af husly til de ukrainske flygtninge. Kontakt 7021 2040 hvis du har ledig husly eller brug for husly til ukrainske medarbejderes familier.

Tak til alle der deltog på Generalforsamlingen, det var fantastisk at mødes med alle igen.

Du kan læse mere om Generalforsamlingen i Jysk Landbrug her

God påske til alle. Vi håber foråret for alvor tager over, og at du trods travlhed for tid til også at nyde samvær med familien.

 


 

Økonomi og danskernes forbrugsmønster

 

Mange var mødt op til økonomiaften i Billund for at høre de første regnskabsresultater, få mere viden om ESG, selskaber og SKAT samt opleve Anne Glad med foredraget "Kan det bære?"

Overordnet set konstateres at alle faggrene i gennemsnit har tjent penge i 2021 på trods af store udsving og stigende udgifter til foder og energi.

Anne Glad konkluderede, at danskerne siger, at de gerne vil leve mere bæredygtigt, men i praksis styres vores forbrug af lette løsninger og gamle vaner. 2 år med corona og nu krigen i Ukraine, med usikkerhed om energi- og fødevare-forsyning, vil skygge for vores fokus på bæredygtighed en tid.   

En god aften med masser af stof til eftertanke.

Du kan læse mere om de to afholdte økonomiaftner her.

Vil du vide mere om ESG og klimaværktøjet "ESGreen Tool" så deltag gratis på de kommende Klimadage enten i Aulum eller Esbjerg.


 

ESGreen Tool og Klimadage

 

Alle landbrug skal de kommende år gøre en ekstra indsats for at sikre et lavere klimaaftryk fra landbrugsproduktionen. Nu er der konkret hjælp at hente med klimaværktøjet ESGreen Tool, der kan beregne klimaaftrykket på din bedrift og understøtte dine valg af klimatiltag.


Foreningerne, SAGRO og SEGES inviterer dig til klimadage i Aulum og Esbjerg den 5. eller 6. maj, hvor du både vil få de overordnede begreber på plads, men også mulighed for at regne på din egen bedrifts klimaaftryk og beregne på mulige forbedringer og konkrete tiltag.

Der vil medvirke medarbejdere fra SAGRO og SEGES, som alle vil dele viden og hjælpe dig til blive forberedt på fremtidens krav og den grønne dagsorden.

Det er gratis og inklusiv forplejning. Du kan læse mere og tilmelde dig her.


 

Hjælp til Ukraine

 

Der er heldigvis rigtig mange danskere, der gerne vil hjælpe de Ukrainske flygtninge på forskelligvis. Det er vigtig at kende de gældende regler på området.

Kommunerne har flere vigtige roller i den forbindelse. 

 

Her er samlet nogle relevante links:

SEGES: https://www.landbrugsinfo.dk/public/0/6/8/ukraine_info_landmand_medarbejder

Landbrug & Fødevarer: https://lf.dk/aktuelt/ukraine

Vejen Kommune: https://vejen.dk/borger/familie-boern-og-unge/flygtninge-i-vejen/

Billund Kommune: https://billund.dk/borger/krigen-i-ukraine/

Kontakt SAGRO HR, hvis du har brug for hjælp eller mere viden vedr. udenlandske medarbejdere på 70212040.  


 

Tjek af lavbund – gratis for medlemmer

 

Foreningerne bag SAGRO har besluttet at give en hjælpende hånd til igangsættelse af flere lavbundsprojekter. Der er behov for hurtig handling nu på frivillige kollektive virkemidler. Der er forskellige puljer, som kan ansøges, og det kan være vanskeligt at få overblik over, om der er potentiale på din ejendom.

Derfor kan du nu som medlem får en gratis screening af dine arealer.

Udfyld denne formular og du vil blive kontaktet af en rådgiver: https://www.sagro.dk/faa-et-tjek-af-lavbundsjord-kun-for-medlemmer

Tilbuddet gælder "først til mølle" og så længe "lager haves".


 

Børn og unge ser nærmere på landbruget

 

Jysk Landbrug formidler kontakt mellem skoler og daginstitutioner i Vejen, Billund, gl. Brande Kommuner, og betaler transporten.

Vi kan godt bruge flere værter, der vil byde børn og unge fra skoler og nærliggende daginstitutioner indenfor for at forklare hvor vores fødevarer kommer fra. God kontakt til fremtidens forbrugere og medarbejdere er vigtigt for fremtiden i dansk landbrug.

Skolerne henvises til hjemmesiden: skole.lf.dk, hvor der både findes værter og undervisningsmaterialer.

Kontakt bestyrelsesmedlem Anne-Marie Kragsig Pedersen på 41 82 17 05, hvis du vil vide mere. Eller læs mere her.​


 

Husk tilmelding til Faunastriber senest 26. april 2022

 

Husk tilmeldingsfrist for faunastriber som er den 26. april. Tilmelding skal ske på www.faunastriber.dk, hvor du også kan læse mere om projektet.

Frøblandingen består af 10 forskellige blomstrerende arter, hvoraf de fleste er flerårige. Det er derfor bedst at faunastriben bliver placeret et sted, hvor den kan ligge i flere år. Den bedste placering er i kanten af en mark, som grænser op til et levende hegn, et dige en skov eller et naturområde.

 


 

Kontante medlemsfordele

 

Giv dine kolleger, kunder og samarbejdspartnere en anerkendende hilsen med på vejen med en skøn påskegave.
Når du køber for min. kr. 5.000,- ex. moms via vores onlineshop, kvitterer vi med en Snowball lampe fra Spring Copenhagen til en værdi af kr. 499,-

Der findes også mange andre medlemstilbud på forsikringer, briller, arbejdstøj, LEGOLAND og meget mere. Du finder det hele her.

I mailen med dette nyhedsbrev finder du de mest brugte koder.


 

 


Formand
H.C. Gæmelke
Tlf. 22 26 42 90
hc@gaemelke.dk


Politisk chef
Ulla Bækman
Tlf. 40 40 14 66
ubh@sagro.dk